ADHD este o tulburare de dezvoltare – dezvoltarea diferitelor arii de funcționare este în urmă. De aceea copiii / tineriii cu ADHD par să se comporte deseori într-un mod mai copilăresc decât ceea ce s-ar putea aștepta raportat la vârsta lor cronologică.
Prescurtarea ADHD provine din engleză: Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. În limba română este numită ,,Deficiență de atenție, cu sau fără hiperactivitate”. Din această denumire reiese că două probleme joacă un rol în această tulburare: problemele de atenție și cele de hiperactivitate. Hiperactivitatea este deseori legată de impulsivitate.
Existe trei tipuri de ADHD: Tipul combinat (cel mai des întâlnit), Tipul neatent (ADHD fără hiperactivitate – AD) și Tipul hiperactiv (probleme de comportament hiperactiv și mai puțin probleme de atenție – HD).
Un instrument pentru recunoașterea intensității emoțiilor personale, aprecierea lor ca fiind pozitive sau negative și cum se poate interveni în cazul celor negative.
Este un ajutor pentru momentele când apare starea de plictiseală și impulsivitate. Vizualizarea unor pictograme ilustrând diferite activități va facilita realizarea mai facilă a unei alegeri.