Autonomie susținută
Credem că persoanele cu dizabilități ar putea fi mai independente în realizarea activităților zilnice dacă ar primi informații adaptate situațiilor lor, dacă ar putea utiliza anumite echipamente speciale (ex. foarfece, tacâmul adaptat), ori dispozitive ortopedice (ex. cadre de mers, orteze) sau dacă ar putea învăța cum să adapteze realizarea unor sarcini, cum ar fi tăierea legumelor, încheierea unui fermoar, îmbrăcarea șosetelor, folosirea tastaturii, a mouse-ului, etc.
Parcul Bucuriei din Comuna Strunga, Jud. Iași (Str. Ion Creangă nr. 69A), deține o Ergotecă “Adaptat putem și noi” cu diferite dispozitive ortopedice care pot fi testate. De asemenea, putem dona dispozitive uzate, dar încă funcționale, primite din Olanda.
Pentru acest domeniu avem tradusă în limba română următoarea carte, iar cei interesați ne pot contacta pentru a intra în posesia ei:
“Cu suport pot s-o fac și eu” – manual privind creșterea și educarea copiilor cu deficiențe locomotorii cauzate de o afecțiune cerebrală, autor Inge Jose Smelik, editura PIM
La linkul Comunicare, găsiți sublinkul Vizualizare, iar acolo oferim exemple de vizualizare a unor pași în realizarea sarcinilor pentru mărirea gradului de independență. Vizualizarea – Nevoi Speciale
Documentul cuprinde o schemă în care se poate nota, pentru diferite domenii de auto-îngrijire, ce reușește să facă persoana în mod independent și la ce are nevoie de ajutor. Apoi, pot fi stabilite ,,obiectivele” care se doresc a fi atinse în perioada următoare și ,,adaptările” necesare pentru a se descurca singur(ă).
În cazul în care persoana cu nevoi speciale trebuie să colaboreze cu un coleg sau cu alte persoane este important pentru aceasta să fie stabilit rolul fiecărei persoane. Aceste fișe fac vizibile toate aspectele colaborării: responsabilitățile, planificarea etc. În acest mod va deveni un partener egal și va învăța să fie un cetățean activ.