FASD – ALCOOLUL ȘI SARCINA
Când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii, acesta poate avea efecte negative asupra fătului.
În formă gravă copilul poate dobândi Tulburare din Spectrul Alcoolului Fetal (TSAF). În engleză: Fetal Alcohol Spectrum Disorders (FASD).
Alcoolul poate provoca daune ireversibile atât fizice cât și psihologice. Pe tot parcursul întregii sarcini alcoolul are influență asupra dezvoltării sistemului nervos central și a creierului. Când se consumă alcool din săptămâna 3 până în săptămâna a 12-a atunci acest lucru poate avea efecte asupra feței, membrelor și organelor. Pe scurt, nu toți copiii cu leziuni produse de consumul de alcool al mamei, vor avea caracteristicile fizice afectate. Dezvoltarea fătului este afectată în raport cu perioada consumului de alcool, precum și de cantitatea acestuia. În cel mai negru scenariu, este dezvoltată Tulburarea din Spectrul Alcoolului Fetal. Copii cu TSAF au probleme de concentrare, de învățare și de dezvoltare a conștiinței. Procese fizice simple precum adormitul, înghițitul și reflexul durerii pot fi perturbate.
Deși un pahar nu va crea TSAF chiar și cantități mici de alcool vor influența negativ procesul de creștere. De aceea medicii recomandă ca mamele să se abțină de la a consuma alcool pe parcursul sarcinii.
Cercetările arată că un pahar de alcool pe zi scade șansele de a rămâne însărcinată cu 40%. Deci, dacă nu consumați alcool puteți să vă creșteți șansele de a rămâne însărcinată și de a da naștere unui copil sănătos. De asemenea, cercetările arată că și în cazul bărbaților capacitatea de a procrea poate fi influențată de consumul de alcool.
O schemă cu explicații privind simptomele comportamentale precum și adaptările necesare în cazul Tulburării din Spectrul Alcoolului Fetal (TSAF / FASD)
O poveste despre FASD, scrisă pentru copii
Petru, fratele lui Nina, povestește despre sora lui.